Dzisiaj mam dla was spis jadalnych i niejadalnych kwiatów ...
- Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) drobne niebieskie kwiaty mają subtelny smak ogórka.
- Nagietek lekarski (Calendula officinalis), wielobarwny kwiat z pieprzowym smakiem. Czasami nazywany „szafran biednego człowieka”
- Goździk ogrodowy (Dianthus caryophyllus) czerwone, różowe i białe kwiaty z posmakiem goździka
- Rumianek (Chamaemilum nobile) kwiaty podobne do stokrotki, w smaku delikatna nuta jabłka.Szczególnie polecany w celu uspokojenia i uciszenia papug
- Szczypiorek (Allium schoenoprasum) lawendowo-różowe kwiaty przypominające pompony są w rzeczywistości złożone z wielu małych kwiatuszków. Kwiaty mają łagodny smak cebuli
- Stokrotka (Bellis perennis) biało-żółte kwiaty z lekką nutą mięty lub koniczyny w smaku.
- Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) Małe żółte kwiaty mają smak miodu jeśli zrywane są wcześnie. Starsze kwiaty są gorzkie ale moje barwnice zdają się tego nie zauważać. Warto podawać papugom również liście mniszka lekarskiego, gdyż są bardzo odżywcze.
- Liliowiec (Hemerocallis) to wiele kolorowych kwiatów o słodkim posmaku i chrupiącej budowie sałaty. Zarówno pąki jak i kwiaty mogą być spożywane we wszystkich stadiach wzrostu. Uwaga: wiele lilii (Lillium species) zawiera alkaloidy i jest NIEBEZPIECZNYCH dla papug i ludzi.
- Bez czarny (Sambucus canadensis) słodko smakujące kwiaty. Leczniczo na przeziębienia i dreszcze. Cyganie mieszają kwiaty bzu, krwawnik i miętę wrzucają całą mieszankę do gorącej wody na 13 minut – tak parzoną herbatę często piją (są mi znane przypadki zatruć żerdziami z czarnego bzu, także niektórzy autorzy zaliczają czarny bez do roślin trujących dla papug - przyp. red)
- Mieczyk (Gladiolus spp.) Kwiaty występują w wielu kolorach, rosną na długiej łodydze jeden nad drugim, przy czym zwykle zwrócone są w jedną stronę. Kwiaty mają zarówno strukturę jak i posmak sałaty.
- Hibiskus róża chińska (Hibiscus rosa sinensis) kwiaty tropikalne o wyjątkowej rozmaitości kolorów, mają nieznacznie kwaskowy smak. Jeden z ulubionych kwiatów większości gatunków papug.
- Wiciokrzew japoński (Lonicera japonica) małe kwiaty w kształcie trąbki, białe do żółtego o słodkim, wybornym smaku. Papugi uwielbiają smak tych kwiatów a rodzina ptaków Loridae darzy nektar wiciokrzewu szczególnym uczuciem. Tylko japońskie wiciokrzew jest jadalny i tylko jego kwiaty, gdyż jagody wiciokrzewu są nadzwyczaj toksyczne
- Niecierpek (Impatiens wallerana) wielokolorowe małe kwiaty o łagodnym smaku.
- Fiołek trójbarwny (Viola tricolor) żółto-fioletowo-lawendowe kwiaty z wintergreen smakiem. Liście też są jadalne i zawierają witaminę C
- Bez lilak (Syringa vulgaris) lawendowe kwiaty mają intensywny kwiatowy aromat i posmak cytryny
- Aksamitka (Tagetes signata pumila) jasno żółte i pomarańczowe kwiaty o cytrusowym smaku
- Ostropest plamisty (Silybum marianum) zarówno purpurowe kwiaty, liście jak i nasiona są jadalne. Nasiona znane są z dobroczynnego działania na wątrobę
- Nasturcja (Tropaeolum majus) czerwone, żółte, i pomarańczowe kwiaty mają tangy, pieprzny smak i są najbardziej popularne ze wszystkich jadalnych kwiatów. Liście również są jadalne
- Bratek (Viola X Wittrockiana) kwiaty o kolorze purpurowym, białym, żółtym mają słodki, cierpki smak.
- Męczennica (Passifloraceae) Passiflora caerulea i Passiflora edulis to dwa charakterystyczne przykłady z ponad setki gatunków męczennicy. Niektóre z tych pnączy wydają duże zielonkawo-białe i purpurowe kwiaty a następnie, w zależności od odmiany, pomarańczowy albo purpurowy jadalny owoc. Więcej informacji i ponad 200 zdjęć męczennicy znajduje się na podanej poniżej stronie internetowej.
- Róże (Rosa spp) Do najbardziej smakowitych odmian róż należą róża francuska (Rosa gallica), róża pomarszczona (Rosa rugosa) (dwa gatunki dzikiej róży), róża damasceńska. Róże mają delikatny owocowy smak.
- Szałwia (Salvia officinalis) lawendowo-niebieskie kwiaty rosną tylko w odmianach kulinarnych. Barwny gatunek szałwi nie zakwita. Kwiaty mają wyraźny szałwiowy smak.
Inne jadalne kwiaty ziół: anyż, bazylia, szczypiorek, kolendra, koper, czosnek, oregano, rozmaryn i tymianek. - Słoneczniki (Helianthus) występuje wiele odmian słonecznika jakkolwiek kwiaty większości z nich wyglądają następująco: żółte płatki wokół „czarnego oczka”. Dojrzałe kwiaty zawierają ziarno, które tak bardzo smakuje wszystkim papugom!
- Drzewa, których kwiaty mogą być podawane papugom to: jabłoń, drzewa cytrusowe (pomarańcza, cytryna, limonka, grejpfrut, kumkwat), eukaliptus, drzewo herbaciane i śliwka
- Tulipany (Tulipa spp.) wielokolorowe kwiaty z posmakiem chrupkiego ogórka. (cebulki są trujące - przyp. red)
- Kwiaty warzyw – kwiaty dyni mają delikatny posmak dyni. Kwiaty cukinii, kwiaty groszku jadalnego (Pisum sativum (var. macrocarpon)), (Uwaga: kwiaty groszku ozdobnego są toksyczne), okra, czyli ketmia jadalna (strąki krzewu Hibiskus edulis stosowane jako warzywo głównie w kuchni indyjskiej - przyp. red.) ponadto jadalne są kwiaty dyni i fasolki szparagowej.
- Fiołek (Viola odorata) kwiaty o kolorze ciemnofioletowym i białym o słodkim smaku.
Jest,tez dużo więcej kwiatów trujących niż jadalnych. Znajomość i używanie nazw botanicznych (łacińskich) jest niezmiernie istotne, gdyż potoczne nazwy kwiatów różnią się w poszczególnych regionach kraju. Dwie różne rośliny mogą być znane pod tą samą nazwą, podczas gdy jedna z nich jest jadalna a druga silnie trująca. Poniższa lista trujących kwiatów zawiera tylko te najczęściej spotykane i znane rośliny wraz z łacińskimi odpowiednikami ich nazw:
- zawilec czyli anemon (Anemone spp.)
- krokus jesienny (zimowit) (Colchicum spp.)
- azalia i rododendron (Rhododendron spp.)
- jaskier (Ranunculus spp.)
- powojnik (Clematis spp.)
- żonkile i narcyzy (Narcisuss spp.)
- ostróżeczka ogrodowa albo ostróżka (Delphinium spp.)
- naparstnica (Digitalis purpurea)
- hiacynt (Hyacinthus orientalis)
hortensja (Hydrangea spp.) - irys (Iris spp.)
- lantana pospolita(Lantana camara)
- stroiczka czyli lobelia (Lobelia spp.)
- knieć błotna czyli kaczeniec (Caltha palustris)
- wilce (Ipomoea spp.)
- oleander (Nerium oleander)
- barwinek (Vinca spp.)
- glicynia (Wisteria spp.)
Mam nadzieje ze uchyliłam rąbka tajemnicy ::)
Pozdrawiam Kasia i papugi :)
Pozdrawiam Kasia i papugi :)
Drogie dziecko nie "uchyliłaś rąbka tajemnicy" tylko po prostu skopiowałaś tekst z innej strony. Nic sama nie wiesz, tylko korzystasz z pracy innych. Może o tym nie wiesz, ale to co zrobiłaś jest złamaniem prawa i możesz za to ponieść odpowiedzialność. Bardzo prosze skasuj wszystko co skopiowałaś z innych stron. Także to co skopiowałaś tylko w części. To też jest złamanie prawa. O jadalnych kwiatach http://www.papugi.dt.pl/PCI/artykulyC/JadalneKwiaty.asp (Ty skopiowałaś to w wcześniejszego serwisu).
OdpowiedzUsuń